Skilsmisser 2017

skilsmisser

Skilsmisser – bristede drømme i Danmark

Vi står i kirken – måske lykkelige (eller i tvivl) – men et ja, er der mange af i kirken mellem par.

I 2016 blev 30. 767 par viet, hvilket er en stigning på 7 procent i forhold til 2015.

Men hvordan er det så lige, det går, når vi kikker på tallene omkring ægteskabets varighed – og lad os se på teorier på hvorfor skilsmisseraten er stigende i Danmark?

Fakta og tal om skilsmisser

Det er ,som du jo nok ved, ikke alle ægteskaber der holder “til døden jer skiller”. Omkring 46,5 procent af alle indgåede ægteskaber ender desværre i en skilsmisse. (det skal hertil siges, at Danmarks Statistiks tal er en beregning fra perioden (år) 1986-2012, og der foreligger pt. ikke nyere tal i den retning).

I følge Danmarks Statistik er sandsynligheden for en skilsmisse dog stadig meget lav i ægteskabets første tolv måneder, hvorefter den stiger markant.

I 2012 blev omkring 3 procent af alle de ægtepar skilt på deres fjerde år. Dette viser at det er omkring ægteskabets fjerde år, at der er den største risiko for at opleve en skilsmisse. Men risikoen ligger dog på et rimeligt ensartet niveau fra ægteskabets 3. til 10. år (med udsving på 2-3 procent).

Efter 10. år er det dog en jævnt faldende tendens i procenter i forhold til en skilsmisse.

Uafhængighed – eller utålmodigheden tarv

Måske er det bare en ny måde at leve på? Vi har ikke længere et behov for at være i ægteskabet, for at få vores liv til at lykkedes – eller være et lykkeligt menneske. Vi er økonomisk uafhængige, og det eneste der måske binder os – er lysten til at være sammen. Dette har en del konsekvenser, men spørgsmålet er om det er godt eller skidt?

Nogle gange bliver der givet for hurtigt op, det tror jeg mange parterapeuter vil være enige i. Der er mange resultater, der viser at parterapi (af den effektive slags) kan genoplive glæde og gnisten i mange parforhold – og effektivt ændre destruktive mønstre til mere konstruktive, hvilket kan få de kærlige følelser til at blomstre igen. Dvs. at par der har været tæt på skilsmisse, til tider, får mulighed for at finde tilbage til kærlighedens dans – sammen.

Der hvor det måske virkelig kan siges at halte i den danske parforholdskultur – er når flere og flere par allerede bliver skilt indenfor det første år ægteskabet er indgået.

Danmarks Statistik viser de grimme tal fra 2016, hvor hele 495 gifte par gik fra hinanden, inden d) flere ægteskaber indgået i 2016).

Bare fra 2015 til 2016 er der en stigning i skilsmisser indenfor ægteskabets første år – på hele 33 procent.

5 krisetegn i parforholdet

  1. Manglende kommunikation. I deler ikke tanker med hinanden og har mistet interessen for hinandens liv.
  2. For hyppige skænderier – der aldrig når til en rigtig forløsning.
  3. Manglende berøring – I er holdt op med at røre hinanden og hverdagskys er væk.
  4. Manglende prioritering af hinanden– hvis I ,eller den ene part, har mistet interessen for at være sammen som par.
  5. Du dagdrømmer om et nyt liv – uden din partner i stedet for at arbejde på, at det du er i, skal udvikle sig til dine drømme.

Sponsor: Sommerland Sjælland – Vilde Forlystelser for Hele Familien

Skilsmisser i Danmark 2017